6 Temmuz 2014 Pazar

lacivert çiçekli elbise yapım aşamalarıyla.- how to sew dress




Merhabalar!
  Epey zamandır dikmekle uğraştığım elbisemi sonunda bugün btirmiş ve fotoğraflama aşamasını da yapmış bulunmaktayım.  Daha açıklayıcı olsun diye ,yapım aşamalarının, mümkün olduğunca fotoğrafını çekmeye çalıştım. Arada kaçırdığım yerler olmuş tabi. 


Terzilik gibi bir iddiam yok, herhangi bir kursa da gitmedim, yani bir sertifikam da yok ama ne yapayım, kendime dikmeyi  çok seviyorum ve bildiklerimi aktarmayı az da olsa faydalı olmayı istiyorum, çünkü benim zaman azlığından dolayı kursa gitmek bir şansım  olamadı ve sevdiğim bu hobimi geliştirmekte sadece internet, youtube videoları ve siz blogger arkadaşlarımın yayınlarından faydalandım. Şimdi de belki birazcıkta olsa benim faydam olsun. :)

Gelelim yapım aşamalarına;
 Koton çiçekli olan kumaşın boyu yeterli olmayınca ben de ona uygun yaklaşık 30 cm kadar lacivert kumaş almıştım. Öncelikle bu lacivert kumaşı çiçekli kumaşa eninden yüzü yüzüne diktim, böylelikle çiçekli kumaşın boyunu istediğim kadar uzatabilmiş oldum. 



Önce kumaşı yüzü yüzüne gelecek şekilde katlayıp, üzerine kalıbı yerleştirip, her yerde aynı dikiş payı bırakarak keselim.


Bel hizasına çıt atıyorum ki, dikerken çıtların üst üste gelmesine dikkat ediyorum.



 Karbon kağıdı ve rulet yardımıyla pensleri çiziyorum. (hem alt hem üst kısma çizilecek.  ) Bunun farklı yolları da var, ana bu yöntem çok kolay geliyor. :)






Ben yakayı keserken , yakayı biraz yukarıdan kestim çünkü daha önce de bu kalıptan diktiğim için biliyorum yaka çok aşağıda.



 Pensleri iğneledim ki dikerken kaydırmayım.


Pensleri dikerken, dikiş bitimlerinde ileri geri dikiş sağlamlaştırma yok. Oradaki ipleri şekildeki gibi düğümlüyoruz.
Yan pensleri aşağı doğru ütülüyoruz.


Burada birşey belirteyim ben bunları yaptıktan sonra lacivert olan parçanın yüksekliği gözüme çok geldiginden bu yüksekliği düşürmek için bu adımların hepsini yeniden yaptım . Kalıbı yerleştirirken lacivert kumaşın bitimi  koltuk altı hizasında olsun istedim. bitmiş haline dikkat ederseniz farkedersiniz. Bir de ön pensleri şimdilik iptal ettim belki ilerde onları da dikebilirim.



                     Bu şekilde ön ve arka parçaları hazırladıktan sonra önce omuz dikişleri çekiyoruz.



Şimdi her şeyi aynı şekilde astar ıçın yapıyorz








Astarın da pens, omuz ve yan dikişlerini çekiyoruz.



Şimdi gelelim en önemli kısma;  astarla asıl kumaşımızı yaka ve kol evlerinden kumaşların yüzü yüzüne gelecek şekilde muntazaman dikiyoruz ve  birleştiriyoruz.





Kumaşın dikişini bitirdikten sonra  kol evlerine oval kısımlarına çıt atıyoruz ki elbisenin düz yüzünü çevirdiğimizde kumaş çekmesin.
Elbisenin düz yüzünü ise omuzlardaki açıklardan çevirip fermuarını da geçirip etek ucunuda bastırınca elbisemiz hazır oluyor. Buraları fotoğraflamamışım. Neyse onları da bir başka zaman yayınlayayım


Şimdilik hoşça ve mutlu kalın, yeni projelerle görüşmek üzere.  :)

25 yorum:

  1. Ellerine sağlık ilknurcum iyi günlerde kullan :*

    YanıtlaSil
  2. en çok fotoğraflaması ve anlatımı yormuştur heralde çok güzel,çok ayrıntılı anlatmışsın canım benim.ellerine sağlık çok da yakışmış maşallah..güle güle kullan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Sümeyyecim, fotoğraf konusunda biraz itina gösterdim gerçekten, faydalı olmasını istedim. Çok teşekkürler sevgiler. :)

      Sil
  3. Ben olsam kısa parça için roba kalıbı filan uydurmaya uğraşırken hayatımdan bezerdim.Baştan dikmek fikrini aklımın bir tarafına yazdım,teşekkür ederim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, faydalı olabildiysem çok mutlu olurum. Sevgiler.

      Sil
  4. Ellerine sağlık canım, çok güzel olmuş mutlu günlerde giy

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, Berrin beğendiğine çok sevindim. :)

      Sil
  5. Gerçektende uğraşıp emek verdiğine değmiş harika bir elbise çıkmış ortaya canım ellerine emeğine sağlık... Kumaş iyikide yetmemiş böyle daha güzel olmus ben çok beğendim güle güle giy...Bu aralar öyle güzel öyle cıvıl cıvıl şeyler dikiyorsunki maşallah çok beğeniyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy canım benim ne ğüzel bir yorum, çok teşekkürler, renk seviyorum ve yazı da seviyorum böylece cıvıl cıvıl şeyler ortaya çıkıyor. Sevgiler. :)

      Sil
    2. Bende çok severim sıcak renkleri özellikle sarıyı, çiçekli böcekli şeyleri, tabi yazı sıcağı. Aslan burcu olduğum için heralde. Eşim bana imrenir sıcağa dayanıklı olduğum için.:)) Sendemi Aslan burcusun merak ettim İlknurcum

      Sil
    3. Canım, yazı ve sıcağı seviyorum ama sicağa çok da dayanıklı değilim aslında hele bugünkü 40 derecelik sıcaktan sonra püskül gibi oldum desem yeridir. :) Aslan burcu değilim s oğlak ım Sevgiler canım. :)

      Sil
  6. Ellerinize sağlık elbise çok güzel olmuş hangi kalıbı kullandınız onuda yazar mısınız

    Hacer

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. 2007 -5 126 nolu elbise . yalnız asıl modelde bir de önde kreveze bir parça var onu iptal ettim.

      Sil
  7. Harika olmuş İlknur'cum... Çok da güzel anlatmışsın. Benim en korktuğum şeydir yaptığım şeyi tarif etmek ama senin gibi internetten öğrenenler için yapmak lazım...eline, diline sağlık tatlım...güle güle giy...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Özgecim, ;=) Faydalı olmak mutluluk veriyor, aynen anlatmak lazım diye düşündüm, bundan sonra bu tür anlatımlara daha çok yer vermek istiyorum. :)

      Sil
  8. çok beğendim, ellerinize sağlık... astarlı fermuar dikimini de en kısa zamanda bekliyoruz.. seda...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler seda. :) yeni bir projede neden olmasın. sevgiler. :)

      Sil
  9. çok güzel çok orijinal bir parça olmuş İlknurcum ellerine sağlık, anlatımda 10 numara 5 yıldız :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Handecim, güzel yorumun için çok teşekkür ediyorum. :) Anlatımı beğenmene ayrıca sevindim. :) sevgiler. :)

      Sil
  10. Çok güzel olmuş,ellerinize sağlık.Çok da yakışmış :)

    YanıtlaSil
  11. sitenize bayıldım sizi instagramdan takip ediyordum ama blogunuza ziyaret bu zamana nasipmiş 2ay önce başladığım dikiş kursundan sonra ilgimi dikişle alakalı konuları araştırmk oldu burdan pratik olarak epeyce öğreneceğim işler var sizi tebrik ederim çalışmalarınız süper sevgiler :) bende beklerim http://ayselmelike.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...